Kritiek op politici loopt uit de hand

Kritiek op politici loopt uit de hand

december 29, 2020 Uit Door admin

Dezer dagen liggen politici ernstig onder vuur. Door de langdurige coronacrisis en het ontstaan van een tweede golf is er een heleboel kritiek ontstaan op het kabinet. Deze kritiek uit zich op allerlei manieren. Zo klonk er een luidkeels fluitconcert en riepen demonstranten ‘Rutte, rot op!’ tijdens de laatste toespraak van de minister-president. Ook wachtten sommige mensen de politici zelfs op om hen te belagen, waardoor ministers en staatssecretarissen genoodzaakt waren een ‘vluchtroute’ te nemen via allerlei achteruitgangen. Wie zijn deze mensen en waar komt al die woede vandaan? Je leest het in deze blog!

Wat zijn complotdenkers?

Zoals gezegd, is de kritiek op onze politici enorm toegenomen, zowel offline als online. Laatstgenoemde komen de zogenoemde ‘complotdenkers’ elkaar tegen. Complotdenkers zijn mensen die geloven in één of meerdere samenzweringstheorieën: opvattingen dat bepaalde gebeurtenissen, ontwikkelingen of toestanden op sociaal, politiek of economisch gebied het resultaat zijn van samenzweringen. Ook gaan er complottheorieën over het coronavirus rond. Zo zien sommige mensen een link met 5G, vertrouwen andere de intenties van Bill Gates niet en wordt er getwijfeld aan het bestaan van het virus.

Het algoritme van YouTube

‘Hoe raken complotdenkers zo overtuigd?’ vragen velen zich af. Dat is deels te verklaren aan de hand van het zogenoemde ‘algoritme’ van YouTube. Miljarden mensen maken maandelijks gebruik van videostreamingdienst YouTube. Sommige mensen, waaronder complotdenkers, gebruiken YouTube echter als onderzoeksmateriaal en denken bovendien dat ze helemaal zelf kiezen welke video ze gaan kijken. Met de gedachten dat ze zich breed oriënteren, klikken deze mensen een filmpje aan die hen vervolgens naar een gerelateerde video leidt. Ook dit filmpje laat de complotdenkers daarna een zelfde soort video zien, waardoor ze langzaamaan in een parallelle werkelijkheid worden gezogen. Hoe meer filmpjes met dezelfde radicale ideeën de complotdenkers te zien krijgen, hoe meer ze er in gaan geloven. 

Zorgen complotdenkers voor problemen?

Normaal gesproken zijn complotdenkers vaak onschuldig. Zo vormt het nauwelijks gevaar als een groot aantal mensen denkt dat de moord op de John F. Kennedy een complot was. Echter is dit bij een pandemie anders. Als een grote groep zich bijvoorbeeld niet aan de maatregelen denkt te hoeven houden, schaadt dat de volksgezondheid. Ook bij het nemen van vaccins kunnen complottheorieën roet in het eten gooien. Complotdenkers zorgen dus wel degelijk voor problemen.