Gevaren bij zwemmen in open water
De warme zomermaanden zijn weer aangekomen. De jeugd heeft vakantie en zoekt verkoeling bij open water. Vaak zien deze badplekken er onschuldig uit, maar er schuilen veel gevaren achter zwemmen in open water. In deze blog waarschuwen wij voor mogelijke gevaren waar je rekening mee moet houden bij het zwemmen in open water.
Stadsstranden, levensgevaarlijk
De Rijkswaterstaat riep het pas nog uit. Jaarlijks verdrinken er tientallen Nederlanders in open water bij stadsstranden. Deze ongelukken komen vaak door het stromingsgevaar dat veroorzaakt wordt door scheepvaart, zowel in het midden als aan de oevers. Onderschat de onderstroom niet!
Blauwalg
Het betreft hier eigenlijk geen alg, maar een bacterie. In stilstaand water kan dit zich snel vormen met warm weer. Je kunt er flink ziek door worden als je er in zwemt. Je kunt er huiduitslag, oogirritaties, buikpijn enzovoort. van krijgen. Blauwalgen herken je vaak aan de blauwgroene slierten in het water en een stinkende geur.
Kramp
Een van de grootste gevaren en vaak niet te voorkomen. Wel kun je voorzorgsmaatregelen treffen. Kramp doet zich voor door temperatuurverschillen in het water. De kramp doet zich dan vaak voor in de beenspieren. Ga daarom nooit alleen zwemmen, maar ga altijd samen. Daarnaast is het niet slim om vermoeid te gaan zwemmen. Indien je toch kramp krijgt, moet je je tenen naar je toetrekken en door middel van je armen naar de kant zwemmen.
Muien
Dit zijn geulen op de zeebodem. Ze bevinden zich vaak tussen de strandbanken in. Ze zorgen voor verraderlijke onderstromen. Dit is voor zowel kinderen als volwassenen gevaarlijk. Volwassen onderschatten de kracht van deze onderstromen vaak. Je kunt je het beste een stuk laten meestromen. Eruit proberen te zwemmen is veel te vermoeiend. Als je verder van de strandbanken af bent neemt de stroming af en kun je er makkelijker uit komen. Zwem er dan zijwaarts uit.