Wat je moet weten over het coronavirus
Begin januari kwam het nieuws naar buiten dat er een ‘mysterieus’ virus was uitgebroken in de Chinese stad Wuhan. Inmiddels kent heel de wereld dit virus als het ‘coronavirus’ en staat de teller op dit moment op 20.638 besmettingen verspreid over 24 landen waaronder Duitsland en België. Het virus kostte 425 mensen hun leven waarvan twee buiten China: in de Filipijnen en Hongkong. Beiden reizigers waren in Wuhan, waar het virus vrijwel zeker vandaan komt, geweest. Wat is het, hoe is het zover gekomen en wat voor gevolgen heeft het op ons? Dat zijn de eerste vragen die bij menigeen opkomt en die ik, voor zo ver mogelijk, ga beantwoorden in deze blog.
Wat is het coronavirus precies?
2019-nCoV is een virus dat een besmettelijke luchtwegaandoening bij mensen veroorzaakt. Dit virus behoort tot de Coronavirus-familie. Het kan zich van mens op mens verspreiden. In China raakten al zo’n veertien verpleegkundigen in het ziekenhuis besmet. Een corona-besmetting is niet eenvoudig te herkennen. De symptomen zijn namelijk vergelijkbaar met die van een simpele verkoudheid. Op dit moment doen zich griepachtige klachten voor waaronder hoesten, ademhalingsklachten, kortademigheid, longklachten en koorts. Dit kan uiteindelijk leiden tot een longontsteking of een uitval van de nieren, waardoor een patiënt kan komen te overlijden. Iedere persoon reageert anders op het coronavirus. Zo kan iemand met een zwakke gezondheid te kunnen komen overlijden, terwijl degene met een relatief sterkere gezondheid binnen een mum van tijd genezen worden.
Hoe is het zover gekomen?
Het virus is vrijwel zeker ontstaan op de Huanan vismarkt in Wuhan, waar je onder andere geroosterd vlees van wolvenpups, roergebakken civetkat en slangen- of salamander soep kunt eten. Dit concludeert men op basis van het feit dat bijna de helft van de eerste 99 patiënten er werkten. Daarnaast hadden twee anderen er boodschappen gedaan. De vismarkt wordt door velen omschreven als ‘culinaire horror kermis’. Vermoedelijk is het virus afkomstig van vleermuizen. In China eet men vleermuizen wegens religieuze overwegingen. Volgens deze mensen zou het geluk brengen als je deze vliegende zoogdiertjes nuttigt. Echter is er op dit moment niet bepaald van geluk te spreken…
Wat heeft het voor gevolgen op ons?
Op dit moment heeft het voor ons, in Nederland, enkel (grote) economische gevolgen. In Nederland zijn er momenteel geen besmettingen geconstateerd. We zijn volgens het RIVM ‘heel goed voorbereid’ en is ‘het risico heel klein’ dat het virus in Nederland opduikt. Geen redenen om ons zorgen te maken, als we het Rijksinstituut moeten geloven, dus. Echter zullen we ons wél moeten bekommeren over de invloed van het coronavirus op de economie. Nederland telt namelijk al bijna duizend concerns waarvan de bedrijfsvoering is getroffen door de uitbraak van het virus. Deze bedrijven zijn afhankelijk van filialen of dochterondernemingen in de regio’s waar het virus heerst. Men verwacht dat dit er alleen maar meer worden, zolang het coronavirus zich verspreidt.